Jossakin määrin operaattorit voivat jo estää mobiililaitteiden käytön, jos niiden ilmoitetaan varastetuksi tai vaikka käyttäjä ei noudata sopimusta. Tämä tehdään yleensä lisäämällä IMEI tai ESN mustalle listalle. Tähän liittyy kuitenkin muutamia rajoituksia. Esimerkiksi, vaikka IMEI sisällytettäisiin mustan listan rekisteriin, kaikkien lentoliikenteen harjoittajien olisi lisättävä tietty tunnistenumero mustalle listalle, jotta musta lista olisi tehokas.
Tämä olisi kuitenkin hyödytöntä, jos laite myydään toisessa maassa, jossa operaattorit eivät välttämättä tue IMEI: n mustaa luetteloa. Itse asiassa mobiililaitteilla on suuri harmaa markkina eri maissa, joissa myydään ennalta omistettuja laitteita. Ja kyllä, tämä voi sisältää varastettuja tavaroita.
Lisäksi IMEI voidaan huijata muuttamalla laitteen kantataajuutta. Tämä voidaan tehdä helposti muutamalla juurtumiseen tai vankilaan ryöstävän yhteisön tekemällä ohjelmistotyökalulla. Tämä tarkoittaa, että laitetta on silti mahdollista käyttää, vaikka operaattori estäisi sen IMEI: n kautta. Jotkut älypuhelinten käyttäjät huijaavat ominaisuuspuhelinten IMEI: tä välttääkseen ylimääräisen jakamisen tai datamaksut.
Kill-kytkin toisaalta tekisi laitteen pysyvästi hyödyttömäksi. Tarkoituksena on estää matkapuhelinten varkaus ja suojata kaikki laitteeseen mahdollisesti tallennetut arkaluontoiset tiedot.
Kill-kytkimen tappaminen
San Franciscon piirimiehen toimiston mukaan Samsung on todella suunnitellut älypuhelimiensa esilataamista tappokytkimellä. Tämä siirto vaatii kuitenkin matkapuhelinoperaattoreiden hyväksynnän, ja AT&T, Verizon Wireless, Sprint ja T-Mobile hylkäsivät ajatuksen tappokytkimestä. DA: n mukaan lentoliikenteen harjoittajat näyttävät olevan huolestuneita menetettäessä tuloja laitevakuutusmaksuista.
Onko tappokytkin ensinnäkin vastaus? Matkapuhelinoperaattoreita edustava kaupparyhmä CTIA ei usko niin sanoen, että tappokytkin on myös altis mahdolliselle väärinkäytökselle.
Toistaiseksi varkauksien ehkäisy on ensisijainen syy, miksi SOS-aloite haluaa tappokytkimen. Mielestäni tällä saattaa olla lisäetuja:
- Yksityisyys ja tietojen eheys. Tietopyyhkeet voivat mennä vain niin pitkälle. Kill-kytkin, joka tekee laitteesta täysin hyödyttömän, hyödyttäisi yritysmarkkinoita, etenkin yrityksiä, jotka haluavat varmistaa, että tietonsa eivät pääse vääriin käsiin. Meille kuten tavallisille kuluttajille on parempi varmuus siitä, että yksityisiin viesteihimme, tietoihin, valokuviin ja muuhun mediaan ei pääse.
- Turvallisuus. Kuolemanvaihdon käsitteestä ovat keskustelleet myös Homeland Security -ministeriön kannattajat. Loppujen lopuksi matkapuhelinten on tiedetty toimivan räjähteiden kauko-ohjauskytkiminä. Mahdollisuus tappaa sytytin saattaa auttaa pommien torjunnassa.
Tappikytkimellä on muutamia riskejä, mikä on kantajien tärkein väite:
- Haitallinen hakkerointi tai haittaohjelma. Laite saattaa olla alttiina haitallisten hakkereiden hyökkäyksille, jotka saattavat pystyä laukaisemaan tappokytkimen etäyhteyden kautta tai jakamalla haittaohjelmia.
- Puhelimen palautus.On myös huolestuttavaa, että laillinen käyttäjä voi myöhemmin löytää pysyvästi vammautuneen laitteen, joka sitten ei pysty käyttämään puhelinta tai palauttamaan siihen mahdollisesti tallennettuja tietoja.
- Kuluttajien edustaminen. Tappikytkintä voivat käyttää väärin myös operaattorit, jotka haluavat estää käyttäjiä vaihtamasta verkkoa, mikä saattaa vaikuttaa sopimuksen nojalla myytäviin laitteisiin.
Kattava toimenpide?
Mielestäni tappokytkimen käsitettä voidaan helposti pitää kaikenkattavana toimenpiteenä matkapuhelinten varkauksia vastaan. Mutta ennen kuin lainsäätäjät, laitevalmistajat ja operaattorit sopivat parhaasta tavasta suojautua paremmin kadonneilta tai varkailta, olisi hyvä, että me kuluttajat olisimme ennakoivampia omassa turvallisuudessamme.
Esimerkiksi, jos ryöstämistä, noutotaskua tai ryöstämistä ei ole absoluuttisesti, voimme ehkä välttää joutumista tilanteisiin, joissa varkaus voisi olla mahdollista. Yritä olla asettamatta älypuhelinta ravintolapöytiin, joissa saatat helposti unohtaa sen (se on loppujen lopuksi huonoa tapaa!). Vältä laitteen näyttämistä julkisesti. Käytä puhelimen seurantaohjelmistoa. Lukitse puhelin PIN-koodilla, salasanalla tai kuviolukolla, koska se auttaa lisäämään tietojesi suojaustasoa.
Luettelo jatkuu. Ja niin kauan kuin mobiililaitteita pidetään arvokkaina hyödykkeinä, ne ovat edelleen alttiita menetyksille ja varkauksille.
Kuvahyvitys: Taskutasku
Saamme myyntipalkkion, jos ostat tuotteita linkkien avulla. Lisätietoja.